Forskning i nye metoder og løsninger til brug ved design af nyt lavt boligbyggeri i lavenergiklasse 0

Projektleder: Henrik M. Tommerup

Projektbeskrivelse

For at imødekomme fremtidens energibehov, er formålet med dette projekt at bidrage til udviklingen af danske lavenergihuse med et godt indeklima ved at give arkitekter, ingeniører og bygherrer adgang til anbefalinger og nyttige værktøjer til design af disse lavenergihuse. Demonstrationsprojekter har tidligere vist, at lavenergihuse kan konstrueres på mange forskellige måder. I dette projekt betragtes 3 fokusområder a) optimalt vinduesdesign b) energilagring i el-varmelementer om natten c) intelligent styrring i lavenergihuse. Resultater fra hvert fokusområde er beskrevet nedenunder og rapporteret i de uploadede rapporter.

a) Optimale vinduesstørrelser og placeringer i lavenergibygninger (Vanhoutteghem et al., 2015)
For at tilskynde udviklingen af passende design til nye lavenergibygninger er designet af vinduer blevet analyseret. Resultaterne viste at valget af vinduets størrelse og retning ikke længere udgøre et stort problem for varmebehovet i velisolerede bygninger, så længe der anvendes en lav U-værdi for vinduet. Hvis en jævn vinduesfordeling anvendes, kan vinduerne vælges ud fra værelsets krav til dagslys og dermed vil der være en betydelig arkitektonisk frihed til at placere vinduerne i facaden hvis denne kombineres med en passende udluftning og solafskærmning i de kritiske sydvendte rum. Ruderne med solafskærmende belægning kan bruges som et alternativ til dynamisk styret solafskærmning.

b) Mulighed for at anvende energilagring i el-varmeelementer om natten til opvarmning og varmt brugsvand i lavenergibygninger (Leth, 2014)
Formålet med dette projekt er at undersøge muligheden for at bruge off-peak elektricitet produceret fra vindmøller til at dække varmehov og varmt brugsvand i lavenergihuse, ved at lagre varme i el-varmeelementer i husets betongulv i løbet af natten. Resultaterne viste, at lagring af varme i betongulvet i off-peak perioden mellem kl. 00:00 og kl. 00:06 var nok til at opvarme bygningen, samt dække dens behov for varmt brugsvand, uden at forårsage risiko for overophedning og overbelastning på elnettet. Denne løsning viste også at være billigere end installation af en varmepumpe i huse der ikke er koblet til fjernvarmenettet.

c) Intelligent styrring i lavenergibygninger (Nielsen, 2014)
Der er i dag mange bygninger der har et højere energiforbrug end oprindeligt forudset. Intelligent styring af bygningsinstallationerne har potentialet til at reducere dette energiforbrug, og kan samtidig bidrage til et bedre indeklima. I denne del af projektet, blev en strategi til intelligent styring af bygningsinstallationerne implementeret i et simpelt simuleringsværktøj til beregning af energiforbrug og termisk indeklima. Resultaterne viste at det var svært at opnå store energibesparelser i forhold til den oprindelige styringsstrategi, dog kunne man opnå et bedre indeklima. Større energibesparelser vil dog kunne opnås, hvis styringen er tilpasset de aktuelle forhold og brugeradfærd gennem tiden.

Projektdetaljer

Projektstart Projektafslutning Totalbudget Saxhof-Støtte
2010 2015 250.000 Kr. 250.000 Kr.

Resultater 

Udgivelser
Forfatter(e) Titel Udgivelsestype 
Nikolai Leth
Type houses with optimal energy use in relation to an energy system without the use of fossil fuels     
Master  
Thomas Due Nielsen Development of model based control of building services by use of weather forecast  Master
Lies Vanhoutteghem, Gunnlaug Cecilie Jensen Skarning, Christian Anker Hviid og Svend svendsen Impact of facade window design on energy, daylighting and thermal comfort in nearly zero-energy houses Artikel

https://www.saxhoffondenbyg.dk/projekter/forskning-i-nye-metoder-og-loesninger-til-brug-ved-design-af-nyt-lavt-boligbyggeri-i-lavenergiklasse
12 DECEMBER 2024