Projektbeskrivelse
Madlavning er en daglig aktivitet. Under madlavning kan maden opvarmes til over 200 °C. Ved høje temperaturer kan madolier og fedtstoffer i maden nedbrydes til forskellige organiske forbindelser. Mange af disse forbindelser er gentoksiske og kræftfremkaldende, f.eks. polycykliske aromatiske kulbrinter (PAH'er). De eksisterende emhætter på EU-markedet, som følger EN13141-3-standarden, kan normalt opnå en opfangningsgrad på 75 %, hvilket betyder, at 25 % af madlavningsdampene kan slippe ud i køkkenet og sprede sig i hele boligen. Undersøgelser har vist, at koncentrationen af PAH målt i et køkken med en emhætte kan være flere tusinde gange højere end WHOs retningslinjeværdi. Dette projekt vil undersøge en ny teknologi til køkkenventilation og udvikle en prototype-emhætte til test for at validere effektiviteten af det nye design.
Projektdetaljer
Projektleder |
Affiliation |
Projektstart |
Forventet projektafslutning |
Totalbudget |
Saxhof-Støtte |
Lei Fang |
DTU Sustain |
September 2025 |
Marts 2027 |
687.036 kr. |
687.036 kr.
|