Thermo Active Building Systems – Performance in practice and possibilities for optimization

Projektleder: Jakub Kolarik 

Projektbeskrivelse


Termisk aktive byggesystemer (TABS) – præstationsevne i praksis og muligheder for optimering
Projektet “Thermo Active Building Systems (TABS) – Performance in practice and possibilities for optimization” blev gennemført på DTU Byg I perioden fra den 1/9-2012 til den 31/12 2014.

Formålet med projektet var at udføre feltmålinger i moderne kontorbygninger, der var var bygget op med TABS systemer, for at få data om den praktiske præstationsevne i sådanne bygninger, hvilket der endnu ikke var data på ved projektets start. Projektet bestod både af indsamling af feltdata om kvaliteten af indendørsmiljøet og beboertilfredshed og analyser af data fra CTS anlæg samt energisimuleringer.

Dataene blev indsamlet fra fire bygninger: Viborg Rådhus, Viborg (Danmark), COWI ApS’ hovedsæde, Aalborg (Danmark), IDOM consulting company’s hovedsæde, Madrid (Spanien) og TiFS consulting company’s hovedsæde, Padova (Italien). Ud fra projektets resultater kan det konkluderes, at det er enormt effektivt både at have information fra målinger onsite, CTS anlæg og efterevalueringer af beboerdata til at foretage operationelle diagnoser af en bygning. Det er dog meget svært at opnå i praksis, hvor størstedelen af de tilgængelige indsamlingsdata kommer fra CMS anlæg. Resultaterne indikerer, at det ikke giver en direkte garanti for et godt indendørsmiljø og beboertilfredshedshed, at bygningerne har været i brug i et stykke tid – og bygningernes systemer derfor må anses for at være indkørt. Derfor er det meget vigtig med kontinuerlige idriftsættelser og operationelle diagnoser. Dette er endnu mere udtalt i bygninger med TABS, som kræver behørig koordinering mellem det termisk aktive system og andre klimasystemer. Hvis denne koordinering manglede, blev det påvist som årsagen til jævnlige oplevelser af ubehag. Evalueringen af indendørsmiljøet i de undersøgte bygninger blev foretaget efter den europiske standard EN 12 251.

Resultatet viser, at alle undersøgte bygninger yder et indendørsmiljø, der lever op til standarden for det meste af arbejdstiden. Tidslængden for hvor længe den operative temperatur må være uden for intervallet 20 – 26 °C overstiger dog de 5 %, der kræves som standard i alle bygninger. Det var mest varmegrænserne for den operative temperatur, der blev oversteget, hvilket indikerer, at der er tendens til overhedning. Der var forskellige specifikke årsager til dette for hver bygning; Varmetilførsel fra solarenergi gik dog igen i alle begninger. Problemer med overhedning blev forøget om foråret og efteråret, dom er kendetegnet som perioder med lav sol og lave temperaturer.

I Viborg Rådhus-casen blev data fra brugerundersøgelser og indendørsmiljømålinger anvendt til at optimere styringen af bygningen. Et dynamisk simulationsværktøj til måling af bygningens ydeevne blev brugt til at evaluere påvirkningen fra optimereingen af energiforbruget på indendørsmiljøet i bygningen. Simulationer viste op til 37 % reduktion (afhængig af omstændighederne) af energi til varme, sammenlignet med referencemodellen, kalibreret med de målte data. 

Projektdetaljer

Projektstart Projektafslutning Totalbudget Saxhof-Støtte
2012 2016 719.383 Kr. 501.400 Kr.

Resultater 

Udgivelser
Forfatter(e) Titel Udgivelsestype 
Jakub Kolarik                      Thermo Active Building Systems (TABS) - Performance in practice and possibilities for optimization  Rapport

https://www.saxhoffondenbyg.dk/projekter/thermo-active-building-systems-performance-in-practice-and-possibilities-for-optimization
3 MAJ 2024